Wednesday, March 30, 2011

FAQ Brigate Gialloblu; Frequently Asked Questions


"Brigate Gialloblu. Logo cantik. Memang smart. Tapi apa kegajahnya maksud Brigate Gialloblu tu?"

"Brigate Gialloblu. Ni macam mana nak sebut ni?Mau tergeliat lidah nk sebut"

Admin, boleh tumpang tanya x?Brigate Gialloblu ni apa maksud dia?

"Breegate Gearloblu. Tergeliat lidah ak woi. Awat x boh nama bahasa omputih. Melayu ka?"

Pernyataan-pernyataan di atas adalah contoh pernyataan lazim yang sangat popular bila mana bercakap mengenai Brigate Gialloblu. Tidak kiralah samada dilafazkan menerusi mulut ketika perbualan, ataupun perbualan secara maya menerusi facebook dan sebagainya, tetap pattern-pattern soalan sebeginilah yang akan terpacul. Justeru itu, pihak admin Blog Rasmi Brigate Gialloblu telah mengambil kata sepakat, setelah bersidang selama 4 jam bertempat di Hotel Brasmana Kuala Perlis, untuk mewujudkan satu ruang khas bagi menjawap persoalan-persoalan misteri tersebut.

Bukannya malas hendak menjawap satu persatu, tapi agak berbuih jugalah mulut ni. Jadi untuk tidak membazirkan air liur yang lagi besar pahalanya jika diserikan dengan lafaz-lafaz zikir mahupun bacaan ayat suci Al-Quran, posting kali ini akan cuba merungkai misteri berkaitan nama Brigate Gialloblu ini. Semoga terhibur~!

MAKSUD "BRIGATE GIALLOBLU"

Brigate Gialloblu adalah perkataan yang berasal daripada Bahasa Itali yang membawa maksud Brigade Kuning Biru dalam Bahasa Malaysia tercinta kita. Bagi yang kelihatan bodoh bila bercakap dalam Bahasa Malaysia, Brigade Kuning Biru boleh diterjemahkan sebagai Yellow Blue Brigades.

SEBUTAN "BRIGATE GIALLOBLU"

Cara sebutan yang betul bagi perkataan Brigate Gialloblu tidaklah sesukar menyebut perkataan bongo seperti Aziz Sattar. Ianya adalah semudah "Bree-gatey Jialll-oblu". Bri disebut sedikit panjang "Bree", Gate pula disebut "Gatey" atau dalam dialect Geng-Geng Kak Limah bila mana menyebut "Gatal = Gatey". Giallo pula disebut "Jialllo", dengan lidah diangkat ke atas dengan kacaknya ke lelangit mulut untuk mendapatkan slang Italiano sebelah Bukit Keteri dan akhir sekali Blu disebut dengan mudahnya sebab kita semua memang suka blue filem.

MACAM CILAKA SUSAH GILER NAK SEBUT!

Sebut sahaja BGB Perlis. Kami tak marah.

SEBAB APA PILIH NAMA DALAM BAHASA MAHKLUK ASING?

Brigate Gialloblu Perlis adalah sebuah gerakan yang memeluk ajaran ULTRAS nun dari tanah yang menghasilkan Spagheti, Meatball, Pizza mahupun Gelato. Justeru itu, adalah gila untuk kami menggunakan nama-nama dalam bahasa Jepun, Inggeris mahupun French misalannya sebagai nama group. Pada hemat kami, pemilihan nama seharusnya menunjukkan identiti serta pengaruh yang mempengaruhi pergerakan kumpulan. Dan suka untuk kami maklumkan, gerakan kami banyak dipengaruhi oleh idea-idea dari gerakan-gerakan yang berpusat dari Semenanjung Tanah Itali.

KITA NI ORANG MELAYU, KAN LAGI BAIK GUNA NAMA MELAYU, BARU PATRIOTIK, KATA ULTRAS NI PATRIOTIK KAN?

Seperti yang kami jelaskan, pemilihan nama kami adalah tidak lebih dari menunjukan cara pembawaan gerakan kumpulan kami yang bercirikan ULTRAS. Ianya juga boleh disifatkan sebagai satu tribute kepada tempat yang mengangkat martabat fahaman ULTRAS ini. Atas sebab itulah kami menggunakan bahasa asli pelopor-pelopor awal gerakan ini di Milan, Rome mahupun Verona, iaitu Bahasa Itali.

KALAU MACAM TU BAIK LETAK NAMA ULTRAS PERLIS JER, TAK GITU?

Perlu diingatkan bahawa tidak semua kumpulan-kumpulan ULTRAS menggunakan nama ULTRAS dalam membentuk nama kumpulan mereka. Jika ingin diceritakan secara terperinci mengenai trend pemilihan nama-nama kumpulan ULTRAS di Erpoah sejak dari era 60-an sehingga sekarang, mungkin sampai next friendly game Malaysia pun belum tentu habis.

Secara ringkasnya, kumpulan-kumpulan ULTRAS yang tidak menggunakan nama ULTRAS dalam membentuk nama kumpulan mereka lazimnya memilih nama stand atau curva yang mereka duduki, nama yang bercirikan asal usul kelab dan kawasan perumahan, nama-nama pergerakan yang berasaskan kententeraan dan banyak lagi.

Brigate yang dipilih didalam nama pergerakan ULTRAS Perlis boleh dikategorikan dalam nama-nama yang berasaskan kententeraan dan digabung dengan ciri-ciri pasukan; Biru Kuning warna jersi kebanggaan anak-anak Perlis, juga warna rasmi bendera Negeri Perlis. Justeru itu, bila digabungkan dua element ini, terbentuklah Brigate Gialloblu.

Sebagai contoh kumpulan-kumpulan ULTRAS lain yang turut menggunakan nama Brigate sebagai nama kumpulan mereka adalah Brigate Rossonere, sub-group ULTRAS kepada AC Milan, Brigade Sud Nice yang sinonim dengan kelab Liga Perancis, Nice, Brigate Neroazzure Atalanta dari kelab Serie B, Atalanta serta sebuah lagi kelab liga bawahan Italy, Civitanovese dengan Le Brigate Rossoblu

Brigate Rossonere; 1979..San Siro pun masih belum berbumbung

Brigade Sud Nice; tahun 1988

Brigate Neroazzure Atalanta

Le Brigate Rossoblu; Ultras Civitanovese


P/S: Soalan tambahan akan di update dari semasa ke semasa. Jika ada lagi soalan-soalan misteri yang merunsingkan dan memerlukan khidmat nasihat serta rujukan pihak kami, sila emailkan kepada TanyalahUstaz@Tv9.com.my. Tapi kalau susah-susah sangat, layan soalan dekat ruangan komen pun layaaan~!

Monday, March 28, 2011

Dimana Semangat Kita?

klik pada imej untuk paparan yg lebih besaq


DULU kita cukup gembira dengan pasukan kesayangan kita, Perlis Singa Utara
Sokongan dan semangat tok sah creta la
Tengah hari dah beratoq nak beli tiket
Tak hairan kehadiran di Stadium Utama Kangaq time tu 17 000 orang
Makcik yang meniaga pun tumpang gembira

Pencapaian pasukan cukup baik
Corak permainan pasukan menghiburkan.Memang terbaik
Stadium Utama Kangaq memang kebal
Pasti digeruni pasukan lawan yang bertandang ke stadium keramat kita
Kita tak pernah kalah di Stadium Utama Kangaq

TAPI tu creta dulu
ya creta dulu..2003 hingga 2006
lanie???
tepuk dada tanya padang dan spotlight
sebab padang dan spotlight tu la menjadi saksi !

imbas kembali

Wednesday, March 23, 2011

Jom Pakat Pi Stadium Kangaq weh!


P/S: Kepada saudara-saudari yang dirahmati Allah sekalian, BGB Perlis akan mengajurkan trip ke Ipoh bagi menyaksikan perlawanan Perlis Singa Utara menentang geng-geng Kak Limah. Justeru itu, sesiapa yang berminat untuk menyertai rombongan julung-julung kalinya Brigate Gialloblu Perlis ke perlawanan di tempat lawan bolehlah menghubungi AJK Pengangkutan BGB Perlis, Mr Sakaki Makio di talian 017-4845449 untuk maklumat lanjut. Forza Perlis Singa Utara!

Friday, March 18, 2011

The Making of Banners (Part 3)

Sedutan Episod 2: Bekalan bahan mentah untuk menjayakan projek RM135 Juta itu telah berjaya disediakan oleh geng-geng komplot Nasi Kandar yang diketuai oleh Hati Waja yang kacak lagi bergaya sambil dibantu oleh Model kacak dan jambu, saudara Azman Aziz yang berkeupayaan menyeru karpet terbang ala-ala Son Goku dalam cerita Mutiara Naga. Namun atas kebengapan tukang kira-kira komplot Nasi Kandar yang pernah bersekolah di sebuah sekolah budak-budak jahat sekitar kawasan Kangaq mengira jumlah bekalan yang seharusnya dibeli telah menjadi buah mulut mak cik-mak cik di market baru serta sekitar kampung-kampung di negeri yang terletak nun jauh di utara tanah air ini. Kebengapan ini sedikit sebanyak telah merencatkan perjalanan projek yang sudah sememangnya direncakan oleh seorang yang terencat akalnya. Mampukah projek suci murni ini diteruskan?bilakah raksasa ganas yang diwar-warkan seperti dalam episod 2 akan membuat penampilan pertama? Sama-sama kita nantikan!

Ketua Komplot Nasi Kandar yang Kacak lagi Bergaya


Selepas melempang tukang kira-kira komplot Nasi Kandar dengan beberapa das lempangan, ketua komplot Nasi Kandar yang kacak lagi bergaya telah mengarahkan anak-anak buahnya begegas semula ke gedung membeli belah sebentar tadi bagi mendapatkan tambahan stok bahan mentah. Selesai mendapatkan stok tanpa sebarang kontroversi karpet terbang mahupun isu harga, kini fokus komplot telah beralih ke arah mencari pusat fesyen dan jahit-jahitan wanita mahupun ibu tunggal bagi merealisasikan projek suci murni ini.

Gerakan mencari kedai jahit menjahit disekitar pusat membeli-belah terkemuka ini tidaklah begitu sukar kerana terdapat sekurang-kurangnya 50 buah kedai jahit-menjahit yang menawarkan khidmat jahitan pada harga yang sangat berpatutan. Namun yang menjadi masalah sosial kepada komplotan ini ialah bila mana hasil jahitan yang didambakan tersebut ingin disiapkan sebelum matahari terbenam, yakni sebelum towkey-towkey kedai beramai-ramai pulang ke rumah bagi mengira keuntungan harian sambil tersenyum seorang diri. Jam tika itu menunjukan hampir pukul 4 petang. Bermaksud, untuk menyahut seruan geng komplotan Nasi Kandar bagi menjahit banner-banner yang masyallah cukup panjang sampai 10m tersebut, ibarat menyuruh Sany menjaringkan goal persis Faiz Subri ketika menentang Harimau Muda bulan lalu. Bukan mustahil, tetapi sedikit sukar.

Namun begitu, masih ada kedai jahit-menjahit yang serius menyahut cabaran yang dilemparkan geng komplotan Nasi Kandar. Kedai anak jati negeri Perlis sendiri. Memang baka singa mak cik tersebut. Respect dan terima kasih diucapkan kepada beliau. Ketika 2 buah kedai sebelumnya menolak mentah-mentah permintaan geng komplotan Nasi Kandar dengan seribu satu alasan, beliau dengan yakin dan taderhalnya telah menerima permintaan yang cukup berat untuk disahut oleh kedai-kedai lain; 1 kedai Geng Mak Limah dan 1 lagi kedai geng mana tah hala tah. Sambil menunggu kain-kain hikmat tersebut dijahit, komplotan Nasi Kandar telah menuju ke sebuah bar yang cukup popular di kawasan Kangaq bagi pekena cendol dan bihun sup. Cendol dia memang cara la wa cakap lu!

Selesai sessi pekena, geng komplotan terus berangkat ke stadium tercinta, Stadium Utama Negeri ,Kangaq bagi sessi latihan chants. Kehadiran boleh diklasifikasikan sebagai memuaskan dengan kehadiran lebih kurang 12 kepala. Apa yang menarik pada sesi latihan ini ialah bagaimana saudara Model Jambu Karpet Terbang kita, Azman Aziz beraksi sebagai 'Pemangku-Capo'. Cukup menarik!


Gambar yang terpaksa dikaburkan atas kehendak Wan Perlis

Gambar juga oleh Wan Perlis

YPK di dadaku!

Selesai sessi chants sampai lebam, komplotan Nasi Kandar dan sesi latihan chants diarah pulang bagi menyucikan diri dan mengerjakan solat Maghrib secara berjemaah di surau atau masjid yang berdekatan. Acara malam nanti bakal menyaksikan wira-wira futsal Brigate Gialloblu yang diketuai Saudara Aziel Coco bakal beraksi. Dan yang mencabarnya, setelah mengerah segala kudrat yang ada di lantaian hijau yang cukup berbisa bak kata Dean Winchester, semua crew dijadualkan akan bersenkang mata bagi menyiapkan banner-banner seperti yang sudah ditetapkan Majlis Komplotan Nasi Kandar.

Dean Winchester; Comey..tidak hairanlah beliau bermanggiskan seorang model



Akan bersambung
...

Tuesday, March 15, 2011

The Making of Banners (Part 2)

Sedutan Episod 1: 6 orang ahli Brigate Gialloblu Perlis (BGB) berkomplot di suatu lokasi rahsia bagi merangka pelan pembangunan banner rasmi BGB Perlis. Mampukah wira-wira kacak BGB berenam ini menewaskan raksasa jahat yang cuba mengganggu-gugat rancangan suci murni mereka? Berjayakah budak karpet terbang mendapatkan karpet terbangnya kembali? Sama-sama kita nantikan pengembaraan yang penuh mendebarkan ini!


Budak Karpet Terbang dan YPK-nya

Selesai merangka pelan pembangunan dan mini belanjawan projek mega ini, komplot Nasi Kandar bingkas mengatur langkah seterusnya. Mengikut pelan asal, projek ini hanya akan bermula pada Ahad 13 Mac 2011, tetapi atas beberapa sebab yang dirahsiakan, komplot telah sebulat suara mengambil keputusan untuk menyegerakan perjalanan projek ini dengan kadar segera mungkin. Justeru itu, Chan atau nama manjanya, Hati Waja selaku ahli yang paling senior dalam komplot ini telah mengesyorkan ahli komplot untuk terus bingkas ke kedai kain berdekatan, bukan apa, hari Jumaat waktu Zohor faham-fahamlah bai.

Setibanya di sebuah gedung membeli-belah paling ternama di pekan Kangaq, 24 pasang mata ahli komplot Nasi Kandar terus meliar mencari manggis yang berkualiti, maafkan saya, meliar mencari kedai kain yang disyorkan Encik Bob atau nama samaran beliau Aizat Putera. Kedai Mariam namanya. Kedai yang menjanjikan harga yang paling rendah bagi pasaran kain-kain banner di pekan Kangaq dengan syarat pelangan yang berkunjung ke Kedai Mariam hendaklah menjaga adab, tatasusila serta tidak meminta untuk membeli barang yang bukan-bukan, contohnya 'KARPET TERBANG'.Selepas sedikit upacara menepung tawar, maafkan saya sekali lagi, upacara tawar menawar, kami diberikan harga terbaik pada hari itu iaitu RM60 Juta untuk beberapa cebis kain. Pembelian yang boleh disifatkan sebagai bargain dalam dialek Kuala Lumpur ini membuatkan keenam-enam ahli komplot Nasi Kandar pulang gembira bagai 40 Penyamun pulang ke gua.


Jumping Fish; dengan harapan BGB Perlis akan rajin melompat di Curva

Namun perjalanan kami tidak berakhir di sini sahaja. Selesai memborong kain, kami masih memerlukan barang-barang keperluan lain yang tidak kurang juga pentingnya. Sebagai contoh, Cat Pelaka, berus, ubat gigi serta sabun. Destinasi seterusnya, kedai alat tulis berdekatan Stesyen Bas Kangaq yang cukup tersohor itu. Pilihan seleksi cat yang pelbagai serta harga yang mesra pelanggan di samping amoi kaunter yang agak pergi, telah menjadi faktor pendorong utama untuk komplot Nasi Kandar memborong berbotol-botol cat pelaka dan beratus-ratus bilah berus di kedai tersebut bagi melaksanakan upacara warna-mewarna nanti. Selesai membeli belah, komplot diisytiharkan tangguh bagi memberi laluan kepada waktu Solat Jumaat. Selepas solat Jumaat nanti, komplot dijadualkan berkunjung ke kedai jahit-menjahit berhampiran bagi mendapatkan khidmat perundingan bagi gaya potongan kain yang seiring dengan arus peredaran fesyen moden bercirikan Islam pada abad ke-21.

Komplot bersambung sekitar pukul 3.30pm waktu utara tanah air dengan perkhabaran yang kurang gembira. Perkhabaran kurang enak itu telah di sampaikan tukang conteng merangkap tukang kira-kira komplot Nasi Kandar yang pernah gagal dalam ujian Matematik darjah 2-nya kepada ahli komplot yang lain menerusi kiriman SMS ketika Khatib sedang bersemangat menyampaikan Khutbah Jumaat. Kiriman SMS tersebut berbunyi lebih kurang seperti ini " td salah kira beli kain td..20m bru dpt 1 banner yg 2x10 tu..x ckup lg 16m..habaq kt hati waja...". Punggah!Tidak hairanlah kain yang dibeli sebentar tadi saaaaangatlah murahnya!


Agak-agak tukang kira-kira ni sekolah mana dulu ni?....


Akan bersambung....



The Making of Banners (Part 1)

We'll be coming,
We'll be coming,
We'll be coming down the road,
When you hear the noise of Brigate Gialloblu,
We'll be coming down the road!


Seorang bijak pandai dari negara China pernah berkata, " The journey of a thousand miles begins with one step". Terjemahan secara kasarnya ke dalam bahasa ibunda bolehlah disebut sebagai 'sebuah perjalanan yang hebat, mencabar dan penuh berliku ranjau berduri, semuanya dimulai dengan satu langkah pertama'. Begitu jugalah dengan perjalanan Ultras Perlis; Brigate Gialloblu (BGB) dalam arena per-ULTRAS-an.

Langkahan bermula dari tanggal 11 Mac 2010, hari penghulu segala hari; Jumaat yang lalu, di sebuah lokasi rahsia yang telah menemukan semula 4 orang ahli BGB Perlis yang berkelana 'jauh' dari negeri yang permai lagi mempesona ini dengan 2 orang ahli BGB Cawangan Ibu Pejabat di sebuah Komplot Nasi Kandar. Komplot banyak berkisar disekeliling hala tuju kumpulan, barang keperluan kumpulan, stickers, manggis, Azman Aziz serta isu penting di kala itu; banner.

6 adik-beradik bukan jahanam; tambah Mat Pala yang waktu ini sedang memasak


Sebagai sebuah group ULTRAS yang berdaftar dibawah Pertubuhan Ultras se-Malaya, adalah menjadi kewajipan kepada BGB Perlis untuk memiliki sekurang-kurangnya sebuah banner rasmi kumpulan yang mana fungsi utamanya adalah sebagai satu medium untuk memperkenalkan lagi group ini kepada masyarakat umum. Sebagai contoh, bila mana banner rasmi ini dipamerkan di Curva; kawasan tempat duduk group ULTRAS di stadium, ianya menjadi satu signal bahawa group ULTRAS ini hadir ke stadium untuk sama-sama memberikan sokongan kepada pasukan kesayangan mereka. Selain daripada itu, melalui banner rasmi ini juga, penyokong- penyokong biasa yang lain yang mempunyai kemahiran membaca akan mampu membaca dan menyebut nama group ULTRAS ini dengan betul. Sehebat Coco menyebut nama penuh BGB kepada Pak Jalal dalam slang Italiano pekat sebelah Bukit Keteri.

Langkah pertama pada pagi yang mulia itu dimulai dengan proses sumbang saran atau dalam dialect Kuala Lumpur, brainstorming, mengenai design banner pilihan hati idaman kalbu. Masing-masing memberikan idea-idea hebat yang cukup bernas, dan hasilnya, kata sepakat mengenai design dan jumlah banner yang akan dihasilkan telah dicapai. Menurut komplot ini, 3 buah banner akan dihasilkan yang mana 1 banner akan menjadi banner utama, bapa kepada segala banner BGB Perlis dengan ukuran 2x10m, banner kedua dengan ukuran 2x5m serta ketiga, banner logo BGB Perlis dengan ukuran mengikut kesukaan hati para pereka banner. Projek yang dianggarkan menelan belanja sebanyak rm135 juta ini dijadualkan siap sebelum minggu hadapan dengan sasaran penggunaan maksimum sekitar bulan April nanti.

Pelan pembangunan masyarakat BGB Perlis



Pelan cintai no 12


Akan bersambung....




Thursday, March 10, 2011

bGb Perlis bersama Ultras Malaya - Catatan Pengembaraan Part 2

sambungan dari part1


Masa pantas berlalu.Lebih kurang jam 2.00 petang kami bergerak ke tempat di mana Azman Aziz,salah seorang krew BGB Lembah Klang serta seorang rakannya menunggu seterusnya kami bergerak terus ke Shah Alam.Walaupun hari itu hari bekerja serta pada jam waktu bekerja,namun kesesakan lalu-lintas tetap ada.Alhamdulillah,perjalanan kami selamat dan kami tiba di kawasan letak kereta pasaraya Giant Shah Alam pada jam 4.00 petang

Seperkara yang menarik,kami adalah kelompok ultras terawal tiba di sana.Lebih awal dari UltraSel,iaitu ultras yang menjadi tuan rumah venue Stadium Shah Alam.Sementara menunggu ultras-ultras lain tiba,kami sempat melepak seketika di pasaraya Giant Shah Alam sambil minum-minum.Setelah agak lama berada di sana,kami mengambil keputusan untuk kembali ke perkarangan kawasan letak kereta.Tidak berapa lama kemudian,tibalah beberapa krew UltraSel.Terdapat juga 2 orang rakan krew UltraSel warga Afrika datang untuk menyokong Malaysia serta memakai jersi kebanggaan Malaysia.Ini juga adalah cabaran buat warga Malaysia terutama pencacai-pencacai EPL.Tidak malukah kalian kepada mereka kerana mereka juga beraksi bersama Ultras Malaya?Apakah yang kalian terlalu sanjung sangat pada EPL dan memandang rendah keupayaan anak Malaysia?

Petang semakin beransur-ansur kelam.Kami mula bergerak ke perkarangan Stadium Shah Alam.Kelihatan banyak gerai-gerai menjual cenderahati berkaitan Malaysia.Ada juga gerai yang dijaga oleh manggis yang manis di pandang.Harga pula berpatutan.Ada di kalangan krew BGB mengambil kesempatan untuk membeli mafla Malaysia di sana.Banyak juga sesi bergambar krew BGB di luar perkarangan stadium.Sementara menanti waktu yang sesuai untuk masuk ke dalam stadium,kami berhimpun bersama ultras-ultras lain.Berbual mesra bertanya khabar serta berganding bahu menguruskan bendera Malaysia bersaiz besar yang akan di gunakan di dalam stadium

Lebih kurang jam 7.00 petang setelah berjaya mengangkat naik bendera Malaysia bersaiz besar,kami mula masuk ke stadium.Setelah berada di dalam stadium,krew-krew Ultras Malaya bertungkus-lumus memasang banner-banner,menyusun kedudukan bendera besar Malaysia serta jersi besar Malaysia.Menjadi kebanggaan apabila bendera Perlis di gantung bersama banner ultras-ultras lain.Panji-panji kemegahan BGB sebanyak 2 buah juga di bawa masuk


Pada jam lebih kurang 8.00 malam,atas arahan capo-capo yang berpengalaman formasi kedudukan ultras-ultras di susun sebaik mungkin dan bermulalah sesi chant.Sayangnya Fesal Paduka Raja Bersiong terlupa untuk membawa ‘menatang besaq sora’@hailer milik BGB.Smokebomb juga digunakan,yang mengeluarkan asap berwarna biru yang menaikkan semangat krew-krew ultras untuk terus memberi chant yang bersemangat buat wira-wira Malaysia.Agak menyedihkan apabila panji-panji sempat di kibarkan selama lebih kurang 10-15 minit sahaja setelah menerima arahan dari pihak yang berkaitan agar tidak mengibar panji-panji.Sesi chant berterusan hingga tamat separuh masa pertama.Ketika rehat separuh masa,berlangsungnya acara Battle Chant antara ultras-ultras.Namun BGB tidak terlibat kerana kami masih terlalu baru,masa rehat kami gunakan untuk bergambar di dalam stadium

Masuknya separuh masa kedua permainan,sesi chant bersambung semula.Krew-krew sangat bersemangat chant bersama-sama ultras-ultras lain.Kesudahan perlawanan ini,Malaysia mengalahkan Pakistan 2-0.Rasa bangga juga apabila pemain meraikan gol dan kemenangan ke arah Ultras Malaya.Ini menandakan bahawasanya pemain-pemain Malaysia menghargai sokongan padu Ultras Malaya.Di khabarkan juga jurulatih Pakistan gerun dengan sokongan padu tanpa henti dari Ultras Malaya

Sesudah tamatnya perlawanan,kami tidak terus balik berehat.Sebaliknya kami berkomplot dengan Ultras Malaya di sebuah restoran mapley.Servis petugas restoran tersebut kurang memuaskan,mungkin agak pening kepala untuk melayan kehadiran krew-krew Ultras Malaya yang ramai,hingga mengundang kemarahan Pablo Tiger@Gozal kerana kelembapan servis.Tersentak juga semua krew Ultras Malaya,lebih-lebih lagi Anuar Che Ahmad yang duduk sangat dekat dengan Gozal.Pada sesi komplot itu juga,Anuar Che Ahmad dan Fesal Paduka Raja Bersiong di panggil oleh Gozal untuk berbincang mengenai penyertaan Futsal Ultras Malaya edisi ke-2 yang akan berlangsung di Kelantan pada bulan Mei ini

Setelah agak lama berkomplot,krew BGB mengambil keputusan untuk balik berehat.Semua krew BGB bergerak mengikut kereta Azman Aziz ke rumah Azman Aziz.Namun setelah tiba di rumah Azman Aziz hanya Fesal Paduka Raja Bersiong,Cannavaro Hisham,Aziel Coco serta Pique De Cecsa yang berehat di sana manakala krew BGB yang lain membawa haluan masing-masing.Di sana kami sempat melihat video yang di rakam Pique De Cecsa dan berehat seketika sebelum kembali ke tanahair Perlis tercinta.
Setelah masing-masing bangun dari tidur dan berkemas,lebih kurang jam 9.00 pagi Azman Aziz membawa kami ke stesen bas Jalan Duta.Kami menaiki bas yang bergerak pada jam 10.30 pagi,namun bas bergerak keluar stesen pada jam 11.00 pagi selepas pemeriksaan tiket oleh pegawai JPJ berikutan ada masalah berkaitan nombor tempat duduk di dalam bas.Apabila bas sudah bergerak kami mengambil peluang untuk tidur.Walaupun di dalam bas menayangkan filem Rambo namun kami sudah tidak peduli kerana apa yang lebih penting,kami mahu melepaskan kepenatan dengan tidur

Bas berhenti seketika di sebuah restoran mamak di Bidor,Perak.Kami mengambil kesempatan untuk mengisi perut di samping sempat juga bergambar di sana.Setelah 30 minit berhenti,bas kembali bergerak.Kami juga menyambung kembali rehat di dalam bas.Perjalanan bas lebih panjang dari waktu yang sepatutnya kerana kesilapan maklumat destinasi yang di beri oleh penumpang.Kesudahannya bas kami tiba tanahair Perlis lewat sejam dari sepatutnya,kami tiba pada jam 7.00 petang dalam keadaan cuaca hujan lebat di bumi Perlis.Setibanya di bumi Perlis,Aziel Coco menunggu rakan mengambilnya manakala Cannavaro Hisham,Pique De Cecsa dan Fesal Paduka Raja Bersiong menunggu Mohd Shari Saidin.Setelah Mohd Shari Saidin tiba,kami bergerak ke stesen keretapi Arau untuk menghantar Fesal Paduka Raja Bersiong kembali ke skuternya manakala krew-krew lain kembali ke haluan masing-masing

Berakhirnya pengembaraan yang amat bermakna,komplot pertama BGB bersama Ultras Malaya.Diharapkan dengan komplot pertama kali itu,akan adanya komplot-komplot seterusnya.SESUNGGUHNYA SEMUA ULTRAS DI MALAYSIA ADALAH BERSAUDARA,JUSTERU USAH KITA MEMUTUSKAN TALI PERSAUDARAAN KITA.BERSAMA SELAMANYA !

Tamat

Wednesday, March 9, 2011

Komplot Pertama BGB bersama Ultras Malaya - Catatan Pengembaraan Part 1



Pada tanggal 22 Februari 2011,tercatat sejarah buat BGB apabila 8 krew BGB yang berpengkalan di Perlis bergerak dengan inisiatif sendiri ke Shah Alam untuk memberi sokongan buat skuad Malaysia yang menentang Pakistan dalam perlawanan pra-olimpik 2012.4 krew menaiki keretapi dari stesen keretapi Arau iaitu Fesal Paduka Raja Bersiong,Cannavaro Hisham,Pique De Cecsa dan Aziel Coco manakala Anuar Che Ahmad,Aiezat Putera,Kyerol Fiziey dan Mohd Hazwan bergerak dalam sebuah kereta.Kisah ini akan menceritakan pengalaman pengembaraan krew BGB melalui keretapi

Kami berkumpul di stesen keretapi Arau lebih kurang pada jam 6.45 petang.Fesal Paduka Raja Bersiong bergerak ke sana dengan skuternya,Aziel Coco pula di hantar oleh rakannya sementara Cannavaro Hisham dan Pique De Cecsa di hantar oleh seorang lagi krew BGB iaitu Mohd Shari Saidin.Sementara menantikan ketibaan keretapi,kami sempat bergambar buat seketika.Lebih kurang jam 7.00 petang keretapi yang dinantikan sudah tiba,kami bergegas menaiki gerabak.Stesen yang kami ingin tuju,Tanjung Malim kerana ada krew BGB yang menetap di sana akan mengambil kami seterusnya bergerak dari sana ke venue perlawanan

Pelbagai gelagat dan peristiwa berlaku ketika di dalam keretapi.Salah satunya manggis-manggis dan mamat-mamat telah duduk di kerusi kami,sedangkan manggis-manggis itu sepatutnya berada di gerabak belakang.Dengan bantuan krew keretapi yang bertugas serta teguran secara berbudi-bahasa oleh Aziel Coco,akhirnya kami memperoleh tempat duduk tersebut.Selain itu,pintu gerabak yang rosak menyebabkan rehat kami tidak tenteram.Ini adalah kerana pintu itu sentiasa di buka dan di tutup kerana ada penumpang yang berdiri di ruang antara gerabak untuk merokok,maka pintu perlu di tutup untuk menghalang asap rokok masuk ke gerabak.Agak berat juga untuk menarik dan menolak pintu gerabak tersebut
Perjalanan agak panjang serta banyak kali berhenti di tiap stesen yang mempunyai penumpang.Dalam tempoh perjalanan itu,kami cuba juga berehat semaksima mungkin agar kami mendapat tenaga yang optimum untuk digunakan ketika berada di dalam Stadium Shah Alam nanti

Sedar tak sedar,masa berlalu pantas dan sudah pun masuk ke tarikh 23 Februari iaitu tarikh perlawanan Malaysia melawan Pakistan.Keretapi yang kami naiki akhirnya tiba ke destinasi kami iaitu Tanjung Malim pada jam 4.00 pagi.Setibanya kami di sana,kami menaiki kereta krew BGB yang menetap dan bekerja di sana iaitu Hati Waja seterusnya kami bergerak ke mapley terdekat untuk mengisi perut.Kedengaran lagu-lagu Tamil dimainkan oleh mapley itu
Setelah kami mendapat isyarat dari krew BGB yang bergerak melalui kereta sudah tiba,kami pun bergegas bergerak di tempat mereka menunggu seterusnya bergerak ke rumah sewa Hati Waja untuk berehat seketika.Di rumah sewa Hati Waja,kami tidak terus tidur sebaliknya sempat menonton siaran langsung UEFA Champions League antara Olympic Lyon menentang Real Madrid

Setelah puas merehatkan diri serta semua krew sudah pun selesai mandi,kami bersiap mengemaskan beg dan bersedia untuk bergerak ke Lembah Klang.Namun seperti biasa,sebelum bergerak kami sempat bergambar di hadapan rumah sewa Hati Waja.Lebih kurang jam 10.00 pagi kami bergerak dan singgah sebentar di sebuah restoran berhampiran UPSI untuk mengisi perut.Dalam waktu mengisi perut itu,sempat juga kami mencuci-mata melihat manggis-manggis bakal guru-guru yang akan mendidik anak bangsa.

Pada jam 11.00 pagi,kami mula bergerak ke Lembah Klang.Namun kami singgah ke Kepong terlebih dahulu untuk mengunjungi adik Anuar Che Ahmad yang terlantar sakit.Kunjungan itu sesungguhnya membuktikan semangat persaudaraan krew BGB bukan hanya sekadar sekitar perkara berkaitan bolasepak sahaja malahan turut melibatkan perkara melibatkan sokongan moral di luar bidang bolasepak.Di sana sempat juga krew-krew mengemaskini Facebook,melihat perkembangan terkini di halaman Facebook BGB serta aktiviti bergambar

Akan bersambung part seterusnya - kredit to Fesal Paduka Raja Bersiong

Sunday, March 6, 2011

Selamat Berjuang Skuad Olimpik Negara



9 Mac 2011 akan berlangsung perlawanan pra olimpik 2012, pakistan vs Malaysia. Ini adalah perlawanan timbal balik, dimana pada perlawanan pertama di Shah Alam 23 Februari, Malaysia berjaya menewaskan pakistan 2 - 0

Ayuh pencinta bolasepak negara !
Sokongan kita diperlukan untuk anak muda ini
Walaupun jasad tidak sampai ke lahore pakistan, tapi semangat dan jiwa kita tetap ada bersama mereka. Berdiri dibelakang pemain sebagai pemain no 12 !

Kita mahu kemenangan dan melangkah ke peringkat seterusnya. Ini adalah maruah negara.
Proud to be Malaysian

Ayuh bangkit bersama
Demi nusa dan bangsa
Kan ku julang namamu
Oh tanah air ku
Malaysia ku yang satu

Thursday, March 3, 2011

Yang Pertama - Trima Kasih UltraSel







Imbas kembali 1 Februari 2011 adalah perlawanan kedua Perlis. Menjadi tuan rumah vs Selangor. Kami menerima perkabaran baik apabila mengetahui UltraSel akan turun ke Perlis. Kecik tapak tangan, stadium utama kangar kami tadahkan. Kredit kepada Anuar Ahmad yang banyak membantu UltraSel selama berada di Kangar.

Sejarah tercipta apabila ini adalah kali pertama Ultras Perlis berkomplot. Tetapi ketika ini bergerak atas nama singa utara die hard fans, bukannya ultras. Komuniti pada masa tu lebih kurang 20 orang lebih. Puas hati chant dan tifo selama 90minit walaupun takda drum. Sejarah jugak apabila flare pertama dinyala di Stadium Utama Kangar. Game ni Perlis kalah 2 - 0 kepada Selangor. Takpa yang penting puas dapat rasa semangat ultras dalam diri

Trima kasih kepada UltraSel yang banyak memberi nasihat. hangpa memang terbaiklah. Respek semangat hangpa, dari Selangor ke Perlis. sakan no shoping padang besaq & mandi bukit ayaq