Wednesday, December 19, 2012

Perlis 0-3 Perak

Credit to Din Jejawi


Perlis 0-3 Perak. Keputusan perlawanan yang bagi kami tidak mencerminkan keseluruhan permainan. Usaha yang baik ditunjukkan oleh pasukan kita tetapi masih banyak lagi ruang yang perlu diperbaiki. Barisan pertahanan nampak mantap secara keseluruhanya cuma ada sikit mistake besaq yang membolehkan Perak menjaringkan 2 gol mudah; berpunca dari pemain pertahanan yang sama. Barisan tengah pun tidak mengecewakan. Cumanya barisan depan sajalah yang agak sedikit mengecewakan. Cerita banyak pun tak guna, kita layan gambaq sajalah. Jangan lupa perlawanan persahabatan kita seterusnya bertemu Pulau Pinang pada 22/12/12. Mari sama-sama penuhkan stadium kita kembali!
Game on!

Sebelum sepak mula
Senarai nama penuh pasukan kita yang cukup misteri
Segerombolan Penyangak Stadium
Lepas game lepak Shah makan Chicken Chop. Apa nak kata!


Sunday, December 16, 2012

Piala FA 2013

Laluan penuh berliku Piala FA 2013.
Sawadeekap dan tutup buku AFF Suzuki Cup. Hebahan umum kali ini ingin memperkatakan mengenai Piala FA 2013; laluan pasukan kita, perancangan BGB serta persiapan yang sedang dilakukan barisan pengurusan semi-bangang Persatuan Bola Sepak Perlis PFA sekarang ni.

Seperti yang kita semua sedia maklum, pasukan kita diundi bertemu pasukan yang diramalkan akan bertambah mantap musim depan, The Titans, atau nama Bahasa Terengganunya, T-Ting. Atas kertas peluang kita cukup cerah untuk menanggung kekalahan dan sekaligus menamatkan perjuangan Piala FA kita lebih awal. Simpan tenaga untuk Liga Perdana kot, nk juara!

Persetankan mengenai peluang di atas kertas tersebut, kami di BGB Perlis, setelah terlebih seronok pi Bangkok baru-baru ni, sedang berkira-kira untuk ke Kuala Terengganu bagi 'menyerikan' lagi perlawanan T-Ting vs Perlis pada 25/01/13 (Jumaat). Jadi bagi anak-anak Perlis yang tidak kisah untuk travel jauh dengan sekumpulan budak-budak gila selama 7-9 jam tanpa mengira keputusan sedih dan penyesalan yang bakal menjelma, kami mengalu-alukan kalian dengan tangan terbuka. Nantikan pengumuman rasmi dari kami.

Itu persediaan kami di BGB Perlis, persediaan PFA pula untuk musim yang bakal menjelma tidak lama lagi nanti nampak ada peningkatan berbanding musim lalu. Persediaan pra-musim kali ini tampak lebih bersungguh dan agak 'buat giat'. Setakat ini, pasukan kita telah mengharungi 4 perlawanan persahabatan dan Alhamdulillah keempat-empat perlawanan ini kita tewas dengan jurang jaringan yang agak kecil berbanding dengan kiraan mata sukan Badminton ataupun Bola Keranjang.

Kita tewas perlawanan pra-musim pertama menentang Kelantan di Kota Bharu dengan jaringan 21-15, seterusnya tewas lagi dengan Terengganu di Stamford Bridge dengan jaringan 36-10 serta terbaru dalam pertandingan KL Cup 2012 di Subang Parade; yang status kejohanan ini agak diragui, tewas kepada Kuala Lumpur 1-0 dan Betaria 6-0.

Apa yang menyedihkan bagi kami di BGB Perlis, selain daripada keputusan yang agak kurang memberangsangkan ialah bagaimana PFA, sebuah persatuan bola sepak semi-bangang, telah mengatur perlawanan menentang Perak di Kangaq pada 17/12/12 sedangkan kejohanan KL Cup masih lagi berbaki satu perlawanan iaitu menentang pasukan ACAB pada . Apakah pasukan kita ini Boboiboy-kah tidak kenal erti penat lelah?Ataupun pasukan kita ini memiliki makmal sains sukan yang lebih hebat daripada Milan Lab?Ataupun lagi, pasukan kita mempunyai sebuah jet rasmi yang akan menerbangkan pemain-pemain kita bila-bila masa dimana-mana sahaja dalam Malaysia ini?Ataupun PFA kita yang agak kalut serta tidak organize dalam mengatur perlawanan persahabatan pasukan.

Apapun, sekalung tahniah dan terima kasih diucapkan ke atas usaha PFA dalam mengatur semua perlawanan persahabatan yang telah dan bakal kita lalui nanti. Usaha ini sedikit sebanyak menunjukan kepada 'pembenci-pembenci' PFA yang se-semi bangang PFA sekalipun, tetapi masih berjaya dalam melakukan tugas yang telah diamanahkan. Diharapkan lagi, usaha ini akan terus menerus berterusan sehinggalah bola sepak Perlis ini dapat dikembalikan kepada tempat yang sepatutnya.

Kami di BGB Perlis juga tidak akan putus-putus untuk mendoakan kejayaan pasukan kita dan tidak akan sekali-kali berhenti menyokong pasukan kita. Forza Perlis Singa Utara!

From Kangaq With Love; The Gallery II

Bos Besar memberikan pose istimewa kepada peminat-peminat beliau!

Tuuuu diaaaaaaaaaaa!

Tangisan kegembiraan

Sapa buat ngaku cepat!

"Hampa ni mai nk tengok bola ka nk cari pasangan?" ujar Bos kepada Abg Co dan Abg Messi
BGB On Tour!

Untuk MALAYSIA dari PERLIS!

Saturday, December 15, 2012

From Kangaq With Love; The Gallery I


AMARAN; Merokok membahayakan kandungan


A R E S S H A; Nama manja BGB Perlis
Hooooooooooolllsss; Ala-ala mulut predator
Foto kenang-kenangan di Teres 1Q bersama drummer legend Ultras Malaya; Black Komando!


"terima kasih BGB sebab buat trip ke Bukit Jalil semalam..
best sgt2..." Ujar seorang peserta rombongan yang namanya enggan disiarkan

Friday, December 14, 2012

PFA Sudah Maju!



Persatuan Bola Sepak Perlis kini maju selangkah lagi. Kalau Kelantan gah dengan fenomena The Red Warriors melalui pengeluaran merchandise, majalah serta laman web mereka yang cukup up to date, Perlis FA yang kini merupakan 'feeder' club Kelantan FA juga tidak jauh ketinggalan. Sila klik pada gambar untuk direct link ke Website Rasmi Persatuan Bola Sepak Perlis.

Kami di BGB Perlis melihat usaha mewujudkan laman web ini sebagai sebuah usaha yang cukup baik. Ianya juga kami anggap sebagai tanda-tanda awal perubahan positif dalam pengurusan 'baru' PFA. Diharapkan dengan wujudnya laman web ini, ianya dapat menjadi pemangkin kepada perubahan PFA kepada sebuah persatuan bola sepak yang lebih professional.

P/S: Harap sangat-sangat laman sesawang ini akan selalu diupdate dan jangan pulak lepas sebulan nanti penuh bersawang.

Who The Fuck Is Lee Min Hu?


Petikan daripada Wikipedia, "Lee Min-Hu (born 14 September 1979,) is a North Korean football referee who has been a full international referee for FIFA.

He also refereed at the regional league such as 2014 FIFA World Cup qualifiers and international competition such as 2007 FIFA U-17 World Cup.He died on 13 December 2012 in an assault at Bangkok, Thailand after his unreasonable act on the match on that date. Police believed that himself and Thailand Football Association have involved in a corupcy case led to his death.
"

Kami di BGB Perlis berharap sangat-sangat perkara diatas betul-betul terjadi kepada pengadil bangsat kelahiran Korea Utara ini atas apa yang telah beliau lakukan terhadap perjalanan Harimau Malaya dalam mempertahankan mahkota kejuaraan rantau Asia Tenggara. Apa yang terjadi sejak pukul 8 malam waktu Malaysia pada tarikh 13/12/12 (1312 ACAB) selama 90 minit tidak akan sekali-kali dilupakan dengan sewenangnya oleh jutaan rakyat Malaysia yang menyaksikan perlawanan Thailand menentang Malaysia di Bangkok.

Apa yang terjadi ketika itu cukup-cukup di luar jangkaan. Hinggakan pada satu ketika, bila mana lensa kamera merakamkan imej bangku simpanan Malaysia, kita dapat lihat riak wajah King Gopal pucat lesi, putih melepak tergamam menyaksikan sesuatu yang tidak pernah beliau bayangkan langsung terjadi kepada pasukan bimbingan beliau.

Terjadinya perkara ini menimbulkan satu tanda tanya kepada kami di BGB Perlis mengenai apa benarkah Lee Min Hu ini telah 'dilantik' khas untuk memenangkan Thailand dalam perlawanan sebentar tadi. Hasil risikan amatur ala-ala James Bond dalam filem Skyfall yang telah kami lakukan mendapat satu 'bahan' yang menguatkan lagi dakwaan tersebut.


Merujuk kepada statistik di atas, dapat diperhatikan yang pengadil bangsat ini memang jenis pengadil yang gilakan kad. Daripada 34 games yang beliau adili, sebanyak 137 kad kuning dan 6 kad merah yang telah dilayangkan pengadil bangsat ini. Senang cakap, purata dia ni bagi kad ialah 4 kad untuk 1 games. Kegilaan apakah ini?Takkanlah AFC ketandusan sangat pengadil-pengadil yang berwibawa untuk mengadili sebuah perlawanan Separuh Akhir kejohanan serantau. Atau adakah ini sememangnya sudah dirancang? 


Satu lagi 'bahan' yang menguatkan lagi syakwasangka kami terhadap puak-puak Siam Bookie ini ialah bila mana kami jumpa satu insiden yang orang putih kata FISHY. Pada 23 Julai 2011, Lee Min Hu telah mengadili satu perlawanan melibatkan Thailand bertemu Palestin dan pada perlawanan tersebut, sebanyak 6 kad kuning telah dilayangkan; 1 kepada pemain Thailand dan 5 kepada Palestin, yang mana keputusan akhir perlawanan tersebut tak perlu nak tanya lagi memang memihak kepada Thailand dengan keputusan 1-0.

Apa yang fishy-nya game tersebut bila mana Korea Bangsat ini telah menghadiahkan satu penalti kepada Thailand yang mana menurut laporan akhbar, adalah jelas sekali suatu dive. Namun atas kuasa Allah swt, penalti tersebut tidak berjaya dijaringkan. Mungkin sebab lawan mereka waktu itu ialah Palestin; negara yang sering ditindas, jadi doa mereka sedikit sebanyak dimakbulkan Allah swt.

Berbeza pula dengan Malaysia yang mana rakyatnya lebih tergedik-gedik untuk sokong dan 'simpati' dengan orang lain sampai bila mana kita 'dipijak', 'ditekan', 'dibuli' kita masih angguk dan terima. Tidak tahu untuk bertindak 'menakutkan' lawan. 'Terlampau' baik melayan 'lawan'. Tidak ubah seperti apa yang digambarkan sasterawan negara kelahiran Tanjung Sedeli, Usman Awang, jiwa hamba. Selagi hidup berjiwa hamba, pasti tetap terjajah abadi. Kita tunggu dan lihat tengok apa reaksi Sultan Bola, Kaum Kerabat FAM, Media, Penyokong-penyokong bola sepak Malaysia serta seluruh rakyat Malaysia. Pastikan Korea Bangsat ini mendapat balasan yang setimpal! 

We could sense it from the early minute you fucking dog eating slanted eyes ugly face Northern Korean commies!


Wednesday, December 12, 2012

KL Cup 2012; Pre - Season Tournament

Jadual Perlawanan Pra Musim 4 Penjuru KL Cup 

(14-20 Dec 2012)

Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Subang Jaya

----------------------
 

14.12.2012

4.45pm - Terrenganu vs Betaria
8.45pm - KL vs PERLIS

 

16.12.2012

4.45pm - PERLIS vs Betaria
8.45pm - KL vs Terengganu

18.12.2012

4.45pm - Terengganu vs PERLIS
8.45pm - KL vs Betaria

20.12.2012

4.45pm - Penentuan ke-3 dan ke-4
8.45pm - Akhir

----------------------
Jom sokong SINGA UTARA!


From Kangaq With Love



Kami di BGB Perlis ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua penyokong Malaysia serta khasnya rakyat Perlis yang telah sudi untuk menyertai trip kami ini. Jikalau ada sebarang kekurangan, keburukan atau kelemahan sepanjang perjalanan pergi dan pulang, harapnya dimaafkanlah. Kita hanya mampu merancang namun Allah swt juga merancang dan dialah perancang yang terbaik.

Kalau ada rezeki Malaysia melangkah ke perlawanan akhir, Insyallah kita akan merancang untuk satu lagi trip ke Bukit Jalil dan jikalau diizinkan Allah swt, mungkin juga away trip bertandang ke tempat lawan. Apapun, diharapkan trip ini mampu menjadi satu titik tolak kepada gerakan menyokong yang baru di negeri kita. Kalau tidak kita sendiri yang menyokong pasukan kita, siapa lagi. Terima Kasih rakyat Perlis!



FROM KANGAQ WITH LOVE!

Bangkok Calling!


Selamat Berlepas Ke Bangkok!

Tuesday, December 4, 2012

Kami Punya Jiwa

from Kangaq with Love
usah berteori hadapi realiti
perjuangan takkan terhenti
selagi tak mati


























Hacker bukanlah seorang penjenayah tetapi anda semua yang membuatkan kami menjadi penjenayah. Kami hadir dalam hidup anda untuk memperingatkan bahawa sistem iT anda terlalu lemah, tapi apa yang kami dapat? Tanpa ucapan terima kasih dari anda, malah anda cop muka kami sebagai penjenayah. Anda tidak tahu siapa diri kami. Dimata kami anda hanyalah manusia bodoh, yang tidak ambil peduli tentang keselamatan cyber. Jaringan IT dimata kami ibarat sebuah papan catur, dan anda hanyalah buah catur yang sangat kecil.Anda hormat kami, kami hormati anda. Anda kenal diri anda, kami kenal diri anda, dan anda tidak akan pernah tahu siapa diri kami

Thursday, November 22, 2012

Peribahasa Bolasepak

Stadium yg tenang, jgn disangka tiada mercun

Piala Dunia di negara orang, Piala Malaysia dinegara kita. Lebih baik Piala AFF

Dimana padang dipijak, disitu bola dikawal

Masuk stadium memekik, masuk padang memekak

Sedikit2 kad kuning, lama2 jadi kad merah

Yang dikejar offside, yg dikendong throw in

Hendak seribu gol, tak hendak seribu bolos

Bagai pengadil lupakan wisel

Alang2 mengasari lawan, biar sampai kena buang padang

Dimana ada Final Piala Malaysia, disitu ada Hai-O

Pemain import disusukan, pemain tempatan mati kelaparan

Siapa masuk stadium, dia yg terasa bahangnya

Dimana ada Aidil Zafuan, disitu ada Zaquan

Bagai Judin dgn Midin

Thursday, October 4, 2012

Masih adakah Harapan

orang Perlis orang yg plg sopan. semangat kenegerian dan kesukanan rendah. pasukan rosak teruk, main liga fam tapi takdak demonstrasi, piket.. tengok terengganu, pasukan goyang skit dah buat demo, lancarkan kempen ABC. aku tak salahkan orang perlis, mungkin depa dah tak mengharapkan apa2 dengan bolasepak Perlis. tapi ingatlah masih ada yg sygkan bolasepak Perlis. kalau dalam politik kita boleh tunjukkan kuasa rakyat, kenapa dalam bolasepak kita tak boleh tunjukkan kuasa penyokong?

Wednesday, October 3, 2012

Penaja Rasmi Perlis FA Musim 2013 Sudah diumumkan!

Belum pun reda spekulasi hangat mengenai penggunaan duit pinjaman along dalam pentadbiran PFA, timbul pula desas-desus yang mengatakan, PFA telah menandatangani perjanjian bernilai ratusan juta ringgit untuk mengharungi Liga FAM musim depan.

Menurut desas-desus tersebut, terdapat sebanyak tiga set rekaan jersi rasmi pasukan berserta penaja utama yang kini sedang diberi penilaian akhir oleh panel pengurusan PFA. Berikut merupakan 3 set rekaan jersi rasmi pasukan Perlis musim depan yang sempat pihak kami rakamkan.

Bagi menghargai sokongan peminat sepanjang tempoh membanggakan musim ini, pihak PFA telah sudi untuk mendengar komen berkenaan rekaan yang paling sempoi. Komen yang terbaik akan menerima sebuah set jersi sumbangan fapdu.com.


Kebanggaan Rakyat Perlis


3 Oktober 2012. Hari ini satu catatan sejarah serta rekod baru dunia berjaya dicatatkan oleh sebuah pasukan bola sepak yang serba lain dari yang lain di utara tanah air. Sejarah yang dicatatkan ialah tidak lain dan tidak bukan adalah mengenai 'pengorbanan' seorang presiden persatuan bola sepak yang sangat professional serta mulia akhlaknya, telah meminjam 'sedikit' dana dari Along untuk kesejahteraan kewangan persatuan bola sepak beliau yang disayangi. Sungguh mulia bukan hati seorang presiden. Kami di BGB Perlis dengan ini ingin menadah tangan dan mendoakan kesejahteraan tuan presiden kita yang disayangi serta menyegerakan secepat mungkin keberambusan beliau dari Persatuan Bola Sepak Perlis. Amin yarabal 'alamin.

Tuesday, October 2, 2012

Selamatkan Rohingya

Say No to Racism
Life is about love

Thursday, September 13, 2012

Pernah lu Terfikir semua tu

Lu tau tak kat luar sana ramai lagi budak2 bola yg power. Tapi mereka tak bermain secara pro,mewakili negeri atau negara.
Kawan gua ada 2,3 orang. Lu orang tau kenapa mereka tak dapat bermain secara pro? Bukannya kerana takpernah mencuba nasib tapi kerana karenah birokrasi atau kabel. Kesian kat bebudak ni ada bakat tapi tak dipandang. Nampak siapa yang hancurkan bolasepak negara? Lu orang jangan hairan kenapa bolasepak negara takpernah maju. itu belum isu rasuah lagi.
Kita berjaya lahirkan artis dari Youtube. Kenapa kita tak gunakan cara yg sama untuk mencari pemain bolasepak?
Kepada budak2 yg power bola tapi tak dipandang kerana isu 'pilih kasih' ni gua cadang lu tunjukkan bakat lu dalam Youtube. semoga suatu hari nanti ada orang buka mata

Thursday, August 2, 2012

Sandarkan Pada Kenangan ?

Negara kita memang ada undang-undang untuk melindungi pembesar.. Undang-undang memang kena jaga pembesar, bukan jaga rakyat. Tahniah


Thursday, March 22, 2012

Flare



Menurut cerita orang-orang tua, sejarah bermulanya penggunaan suar atau dalam bahasa moden budak-budak Ultras masa kini, Flare, di stadium sewaktu berlangsungnya perlawanan bola sepak ada tidak lebih dari 3 versi cerita. Versi yang paling terkenal dan paling banyak ditarbiyahkan kepada seluruh umat Ultras sedunia ialah penggunaan flare di stadium yang paling awal sekali, dimulai oleh sebuah pasukan persisir pantai di Split, Croatia oleh penyokong fanatik yang menggelarkan diri mereka Torcida Split. Versi atau teori ini adalah berasaskan kepada andaian yang bahawasanya bekalan flare lebih mudah diperolehi oleh sebuah pasukan persisir pantai hasil kegiatan mereka yg berkait rapat dengan industri marin dan perkapalan.

Versi kedua yang sedikit kurang terkenal pula menceritakan sebaliknya. Versi ini mendakwa yang penggunaan flare di Split sebenarnya adalah sedikit ketinggalan dan lewat berbanding di tempat asal yang mana bermulanya sejarah penggunaan flare ini, iaitu di Amerika Selatan; lebih tepat lagi di Rio de Janeiro oleh Torcida Jovem do Botafogo, kelompok fanatik sebuah kelab Brazil, Botafogo. Menurut versi kedua ini lagi, nama Torcida yang digunapakai oleh kelompok penyokong fanatik Hajduk Split itu sebenarnya telah dieksport ke Croatia dari tempat asalnya gerakan Torcida Organizada iaitu di Brazil. Dakwaan ini tampak agak kuat apabila disokong dengan tahun penubuhan kelab Botafogo de Futbol e Regatas yang ternyata lebih awal 16 tahun daripada HNK Hajduk Split.

Manakala versi ketiga pula adalah versi yang paling tidak terkenal dan agak sedikit melampau ialah penggunaan Flare di stadium bermula di Indonesia atas anggapan yang Indonesia secara amnya suka untuk menklaim =p

Abaikan versi ketiga, tidak kiralah versi mana yang anda pegang dan percaya, namun hakikatnya ialah pergerakan Ultras Itali yang meletup di penghujung tahun 60'an-lah yang telah mempopularkan kembali penggunaan Flare di stadium. Video di atas dipercayai adalah video mengenai penggunaan flare yang paling awal sekali direkodkan iaitu pada tahun 1950/51 yang direkodkan ketika perlawanan AS Roma menentang Napoli. Perlu diingat yang bahawasanya, tidak ada satu kumpulan penyokong fanatik pun yang berani mengaku bahawa merekalah yang mula-mula sekali menggunakan Flare di stadium di dalam ini donia atas kekurangan rekod, artifak, buku log mahupun bahan bukti lain tetapi siapa yang ada video mengenai flare yang lebih awal dari tahun 1950 sila kongsikan disini untuk anda 'klaim' sebangai orang pertama yang mempunyai video sedemikian rupa

Sunday, February 5, 2012

Rombongan BGB Perlis menyokong Skuad Harimau Muda pada Kelayakan Olimpik di Bukit Jalil!


Sebagai rekod, tajuk posting ini, yang juga merupakan nama tidak rasmi trip ini; "Rombongan BGB Perlis menyokong Skuad Harimau Muda pada Kelayakan Olimpik di Bukit Jalil!", adalah tajuk posting yang paling panjang sekali dalam sejarah blog BGB. Seperti yang dapat diperhatikan dalam poster serta tajuk posting ini, BGB Perlis akan mengadakan satu rombongan ala-ala rombongan cuti akhir tahun sekolah ke Bukit Jalil bagi Perlawanan Kelayakan Olimpik antara Skuad Harimau Muda negara menentang Jepun.

Rombongan dijadualkan bertolak pada hari Rabu bersamaan 22/02/2012 pada pukul 7.00 pagi dan bertolak pulang pada sebelah malam hari yang sama selepas selesai acara minum-minum dan membeli buah tangan di gerai-gerai sekitar Stadium Nasional Bukit Jalil. Bayaran yang dikenakan tidaklah mahal dan tidak juga murah, cukup-cukup berpatutan dengan harga, hanya RM80 termasuk tiket yang berharga RM30.

Sarapan pagi, katanya bakal disediakan oleh AJK Makanan yang cukup terkenal di daerah-daerah Selatan Thailand, siapa lagi kalau bukan, Abang Sakaki Makio. Sesiapa yang berminat untuk turut serta dalam perlawanan home terakhir Skuad Negara dalam Pusingan Kelayakan Olimpik London 2012 ini bolehlah menghubungi Encik Ainal dan Encik Nazily yang nombor telefon mereka yang kacak berdua ini dapat dilihat di dalam poster tersebut. Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara!Jangan Ambil Rasuah, nanti perut berulat!Bye-bye!

Tuesday, January 24, 2012

Permulaan Untuk Segala-galanya di Tahun 2012..

Umum mengetahui bahawasannya sepak mula Liga Malaysia 2012 bermula sebaik sahaja tiupan wisel permulaan pada perlawanan Piala Sumbangsih yang menemukan dua buah pasukan juara; Kelantan menentang Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 7 Januari 2012. Namun bagi kita yang dikelas kedua dalam sistem kasta bola sepak Malaysia, perlawanan pertama melibatkan pasukan kesayangan kita hanya bermula pada 9 Januari 2012 di Stadium Sultan Ibrahim, Muar, menentang sebuah pasukan kelab berstatus pasukan 'Daerah', Majlis Perbandaran Muar.

Berdasarkan status pasukan; sebuah pasukan negeri menentang sebuah pasukan daerah, perlawanan ini tampak bakal memihak kepada pasukan kesayangan kita. Lebih-lebih lagi dengan 'persiapan rapi' pihak pengurusan yang telah bertungkus lumus menyiapkan pasukan dari 'tahun lepas lagi'. Tambahan pula dengan keputusan-keputusan memberangsangkan yang telah dicatatkan pasukan kesyangan kita dalam '15 perlawanan persahabatan' yang telah diatur pihak pengurusan sepanjang tempoh pre-season, ianya sedikit sebanyak telah berjaya mengembalikan sokongan dan kepercayaan peminat dan seluruh rakyat negeri Perlis untuk kembali menyokong pasukan yang suatu masa dahulu sangat disegani di Malaysia. Atas fakta-fakta yang kukuh ini jugalah yang berjaya menyakinkan sekumpulan anak-anak muda liar untuk travel bersama pasukan ke bumi Muar bagi memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada pasukan.

Namun demikian, Muar, sebuah daerah di selatan tanah air yang mana berdasarkan Google Map, terletak kira-kira 683 km dari pekan Kangar, telah menyaksikan sebuah catatan ngeri bola sepak Perlis dan tanah air yang mana keputusan perlawanan tersebut menyaksikan MP Muar menibai Perlis dengan jaringan 7-2. Tidak mahu bercerita panjang lebar mengenai apa yang terjadi pada perlawanan tersebut, mari kita saksikan sedikit foto yang dirakamkan pada hari kejadian tersebut


Naik Viva sampai Muar bai!


"Jangan lupa singgah Tangkak beli kain langsir untuk raya tahun depan noh Paan!". Ujar ibu Paan kepada Paan.

Depa kata geng-geng ni dok mengai...

Hurmm..

Game dah habis, jom pekena Mee Bandung!

Geng-geng yang terselamat episod ngeri di Muar..

Baik, selesai perlawanan, selepas masing-masing sudah selamat sampai dirumah masing-masing dan tak dapat tidur dalam 2,3 malam, terhasilah logo ini. Ingin tahu lebih lanjut mengenai sebab musabab logo ini diketengahkan, sila baca sini, sini, sini, sini, dan sini.


Friday, January 6, 2012

Ups and Downs of 2011

Maaf review of the season kita agak sedikit terlewat. Bukan apa, masing-masing sedang sibuk dengan persiapan musim baru yang sudah tidak lama lagi akan bermula. Jadi, tanpa membazirkan perkataan apa kata kita ikuti sedikit imbasan musim yang cukup perit dan menyakitkan iaitu musim lalu, hasil nukilan Designer Hasrul Hizuwan aka Pique De Cesca. Terimalah lagu yang berjudul, Semalam di Liga Super!

BGB, ataupun Ultras Perlis ini pada mulanya bergerak atas nama Singa Utara Die Hard Fan (SUDHF). Yang mana ahli-ahlinya sememangnya langsung tidak mengenali antara satu sama lain melainkan hanya kenal di laman sosial Facebook. Idea untuk mewujudkan Ultras Perlis bermula apabila melihat perkembangan yang memberansangkan dari Ultras Malaya. Ditambah pula dengan menyusulnya ultras-ultras negeri yang lain, mengapa tidak Perlis mempunyai sebuah gerakan yang sama.

Bermula dengan hanya bertukar-tukar pendapat melalui Facebook namun kemudianya pergerakkan ini mula mendapat sokongan. Cadangan membuka empayar Ultras Perlis diterima baik oleh penyokong fanatik Perlis. Dari hari ke hari komuniti semakin bertambah. Dari situ masing-masing mengenali antara satu sama lain.

Langkahan ke Bukit Jalil final AFF Suzuki Cup 2010 juga menyaksikan sebuah sejarah tercatit. Selepas tamat perlawanan, di perkarangan stadium, otai Ultras Malaya telah mengadakan briefing dengan kami yang masih baru. Banyak input yang diberikan. Bermula dari situlah semangat untuk mewujudkan Ultras Perlis semakin membara.

Sebaik sahaja pulang dari Bukit Jalil, ahli-ahli SUDHF bersepakat untuk mengadakan komplot pertama untuk sama-sama berhimpun mengenali satu sama lain dan mengadakan latihan chant pertama di perkarangan Stadium Utama Negeri, Kangar. Sambil diketuai seorang leader aka Capo yang sangat macho.

Bermula dari itu, ahli SUDHF semakin bertambah dari hari ke hari. Dengan facebook sebagai medium utama untuk berbincang segala perancangan untuk mewujudkan pergerakkan Ultras di bumi Perlis.

Setelah komplot demi komplot untuk berlatih chant, akhirnya pada tarikh 28 januari 2011,sehari sebelum perlawanan pertama liga super 2011 antara Pahang dan Perlis, sebelum pasukan bergerak ke Pahang, SUDHF berkumpul untuk sama2 menyanyikan lagu semangat sebelum mereka menaiki bas untuk ke Darul Makmur. Suasana ketika itu penuh semangat.

Manakala debut pertama SUDHF di dalam stadium adalah pada pertemuan pertama Liga Super di Stadium Utama Negeri iaitu pada 1 Februari, menentang pasukan Selangor. Detik itu menjadi sejarah kerana buat kali pertama Ultras Perlis secaranya rasminya mula menonjolkan diri secara rasmi. Iringan chant serta sorakan untuk pasukan tetap bergema dengan lantang walaupon masih belum mempunyi set drum untuk di gunakan sebagai iringan. Walaupon masih ada kekurangan, tapi semangat tetap tidak pernah luntur walaupon Perlis tewas pada perlawanan tersebut. Pada game tersebut juga sejarah tercipta di Stadium Utama kerana buat pertama kalinya flare di nyalakan di dalam stadium.

Bermula dari situ, Ultras Perlis tidak memandang ke belakang lagi. Segala perancangan di lakukan untuk memantapkan lagi pergerakan ini. Bermula dengan penukaran nama yang lebih menarik dan 'garang'. Setelah perbincangan dan persetujuan semua komrad, akhirnya semua bersepakat memilih nama BRIGATE GIALLOBLU sebagai nama rasmi pergerakkan Ultras Perlis. Logo rasmi mula di cipta dan semua bersepakat memilih logo yang di guna pakai sekarang.

Sejak dari itu BGB semakin bergerak ke hadapan dengan pelbagai rancangan dan aktiviti di lakukan untuk memastikan BGB semakin 'mengaum'. Penghasilan banner-banner Brigate Gialloblu dan juga Flags BGB di lakukan secara berjemaah. Banner di hasilkan secara HAND MADE, dengan semua komrad mengambil bahagian dalam 'pertandingan mengecat banner beramai-ramai' yang akhirnya di juarai oleh semua komrad!! (terpaksa berkongsi hadiah).

Seterusnya penghasilan sticker2 yang akan di gunakan ketika away game. Sebut pasai away game, away game pertama BGB adalah pada 5 April 2011 yakni pada hari Selasa bertempat di Stadium IPOH, Perak menentang pasukan Seladang. Dengan menggunakan sebuah van yang di sewa, komrad dari perlis turun ke Ipoh dan di sana menanti beberapa komrad yang datang dari Lembah Klang. Malangnya pada perlawanan tersebut Perlis tetap malu-malu untuk mencatatkan kemenangan.

Tapi akhirnya kemenangan pertama muncul jua pada tarikh 16 April 2011. Kemenangan pertama Singa Utara iaitu ketika menentang Negeri Sembilan. Lebih bermakna kemenangan itu berlaku di kandang Singa. Auuummm!!

Lupakan pasai kemenangan sebab seperti yang kita sedia maklum Perlis hanya menang 2 perlawanan sahaja untuk musim 2011. Sedihkan? Buat kali pertama di alaf baru, perlis terpaksa turun ke Liga Perdana. Tapi jangan terlalu meratap sangat, sebab untuk musim 2012, BGB tetap ada bersama pasukan (bukan persatuan).

Wednesday, January 4, 2012

Stretford End; Sebuah Sejarah Ringkas



Stretford End. Pengikut Manchester United Football Club; simbol keagungan bola sepak moden, mana yang tak tahu benda alah apa itu Stretford End. Bagi penyokong Manchester City, Chelsea, Arsenal dan Spurs, Stretford End ini merupakan sebuah stand atau teres penonton di Old Trafford. Menurut cerita orang tua-tua, Stretford End suatu masa dahulu merupakan sebuah stand yang paling vokal, paling terkenal dan paling hardcore di antara semua stand di Old Trafford.

Reputasi Stretford End yang cukup terkenal ini adalah disebabkan ianya suatu masa dahulu adalah stand utama yang menempatkan standing area; all terrace stand tanpa tempat duduk plastik yang biasa kita lihat kini. Dengan kapasiti stand yang mampu memuatkan lebih kurang 20 000 orang penonton pada suatu-suatu masa, sorakan dari seluruh stand ini mampu mengalahkan bunyi sebuah Jumbo Jet semasa sedang berlepas. Fenomena dan reputasi besar Stretford End ini semaking tenggelam dan suram menjelang awal 90-an bila mana syarat dan undang-undang all seater stadium diguna pakai sebelum bermulanya musim 1994-1995 liga yang lebih banyak berkiblatkan wang ringgit, euro dan pound. Selebihnya, sila tonton sendiri video dokumentari pendek yang cukup menyedihkan ini.

Harapnya, agar kita di Malaysia ini dapat belajar sesuatu daripada 'musibah' yang melanda sebuah section yang cukup tinggi passionnya terhadap bola sepak dan pasukan kesayangan mereka suatu masa dahulu. Apa yang lebih penting ialah, agar apa yang sedang terjadi kini di kebanyakkan stadium di England, dan bukan sahaja di Old Trafford, tidak berlaku dan diguna pakai di Malaysia. Meminjam kata-kata Jock Stein, "Football without the fans is nothing!" dan bila mana fans 'dipaksa' untuk mengehadkan tahap passion mereka terhadap pasukan, ianya adalah sesuatu yang tidak masuk akal sama sekali.


Old Trafford 1908; fans Manure yang tak tahu Stretford End belah mana, esok boleh mula sokong NS Betaria. Liga Perdana pun dah tak lama lagi nak mula.

Stretford End Teres sebelum tahun 1993


Criminal!the one with the tiny flag!

Bloody criminal?


Sunday, January 1, 2012

Local Football!




Pernahkah anda terfikir mengapa anda selalu sangat mengambil berat?Maksud saya, dengan servis terbaik dan pelbagai dari rangkaian televisyen satelit kapitalis anda, bukankah lagi mudah untuk mengabaikan terus bola sepak tempatan kita

Dari
rangkaian televisyen satelit kapitalis ini juga, dengan hanya menekan beberapa punat dari remote control televisyen, anda dihidangkan dengan analisis 'pakar-pakar' bola sepak, preview perlawanan, laporan post-match serta yang paling menarik, and mampu menikmati suasana perlawanan dari pelbagai sudut menarik yang mampu dijelmakan kamera berteknologi tinggi serta yang paling penting, High Definition

Jikalau dibandingkan dengan Irish League Football (Baca M-League), memang merupakan suatu perbandingan yang amat berat sebelah. Jadi kenapa kita masih mengambil berat dan peduli dengan bola sepak kita?

Mungkin ianya kerana ada kaitan dengan sense of belonging, rasa bangga yang teramat sangat dengan kelompok komuniti tempatan kita.
Pasukan tempatan anda, adalah pasukan anda sendiri
Anda kenal pemain pasukan anda itu. Mereka juga tidak ubah seperti anda; bukan superstar dari planet lain
Anda juga kerap kali melalui serta bergerak berdekatan stadium anda. Anda faham sangat tentang bagaimana keadaan asalnya stadium kebanggaan ini. Anda menyaksikan sendiri bagaimana stadium ini dibaik pulih saban tahun; lampunya, tempat duduknya

Dan seterusnya, bila tiba waktu perlawanan, perasaan bila mana setiap apa yang berlaku diatas padang memihak kepada pasukan anda. Kemenangan minit-minit terakhir disambut bersama-sama rakan seperjuangan begitu juga di kala sedih dan berdukacita. Semuanya disambut bersama-sama.

Tamat perlawanan, ketika dalam perjalanan pulang ke rumah, anda disapa dengan soalan "Camna tadi?", merujuk kepada keputusan serta prestasi pasukan anda. Secara tidak langsung, masyarakat melihat anda sebagai seorang penyokong sejati.

Dan nerakalah tempat mereka yang berani mengutuk anda serta pasukan anda, terutamanya kepada kepala-kepala bana yang menyokong pasukan-pasukan tertentu yang mana kelibat pasukan serta pemain idola mereka, hanya mampu mereka lihat dari kaca televisyen sahaja.

Apa yang mereka sibuk sangat dengan kegilaan anda terhadap bola sepak tempatan?Pada mereka, ianya tidak akan sama sekali menjahanamkan hujung minggu mereka sekiranya pasukan 'mereka' kalah atau gagal memungut tiga mata penuh.
Biarkan sahaja mereka dengan jersey replika buatan Siam Gred AAA mereka. Mereka bukan penyokong, mereka hanyalah pak turut kapitalis ataupun pelanggan tetap gedung-gedung online menjual jersi buatan Siam.

Untuk anda, bola sepak tempatan itu amat-amat berbeza sekali. Ianya sangat penting dan sangat-sangat bermakna.

Karya Martin Harris