Sunday, January 1, 2012

Local Football!
Pernahkah anda terfikir mengapa anda selalu sangat mengambil berat?Maksud saya, dengan servis terbaik dan pelbagai dari rangkaian televisyen satelit kapitalis anda, bukankah lagi mudah untuk mengabaikan terus bola sepak tempatan kita

Dari
rangkaian televisyen satelit kapitalis ini juga, dengan hanya menekan beberapa punat dari remote control televisyen, anda dihidangkan dengan analisis 'pakar-pakar' bola sepak, preview perlawanan, laporan post-match serta yang paling menarik, and mampu menikmati suasana perlawanan dari pelbagai sudut menarik yang mampu dijelmakan kamera berteknologi tinggi serta yang paling penting, High Definition

Jikalau dibandingkan dengan Irish League Football (Baca M-League), memang merupakan suatu perbandingan yang amat berat sebelah. Jadi kenapa kita masih mengambil berat dan peduli dengan bola sepak kita?

Mungkin ianya kerana ada kaitan dengan sense of belonging, rasa bangga yang teramat sangat dengan kelompok komuniti tempatan kita.
Pasukan tempatan anda, adalah pasukan anda sendiri
Anda kenal pemain pasukan anda itu. Mereka juga tidak ubah seperti anda; bukan superstar dari planet lain
Anda juga kerap kali melalui serta bergerak berdekatan stadium anda. Anda faham sangat tentang bagaimana keadaan asalnya stadium kebanggaan ini. Anda menyaksikan sendiri bagaimana stadium ini dibaik pulih saban tahun; lampunya, tempat duduknya

Dan seterusnya, bila tiba waktu perlawanan, perasaan bila mana setiap apa yang berlaku diatas padang memihak kepada pasukan anda. Kemenangan minit-minit terakhir disambut bersama-sama rakan seperjuangan begitu juga di kala sedih dan berdukacita. Semuanya disambut bersama-sama.

Tamat perlawanan, ketika dalam perjalanan pulang ke rumah, anda disapa dengan soalan "Camna tadi?", merujuk kepada keputusan serta prestasi pasukan anda. Secara tidak langsung, masyarakat melihat anda sebagai seorang penyokong sejati.

Dan nerakalah tempat mereka yang berani mengutuk anda serta pasukan anda, terutamanya kepada kepala-kepala bana yang menyokong pasukan-pasukan tertentu yang mana kelibat pasukan serta pemain idola mereka, hanya mampu mereka lihat dari kaca televisyen sahaja.

Apa yang mereka sibuk sangat dengan kegilaan anda terhadap bola sepak tempatan?Pada mereka, ianya tidak akan sama sekali menjahanamkan hujung minggu mereka sekiranya pasukan 'mereka' kalah atau gagal memungut tiga mata penuh.
Biarkan sahaja mereka dengan jersey replika buatan Siam Gred AAA mereka. Mereka bukan penyokong, mereka hanyalah pak turut kapitalis ataupun pelanggan tetap gedung-gedung online menjual jersi buatan Siam.

Untuk anda, bola sepak tempatan itu amat-amat berbeza sekali. Ianya sangat penting dan sangat-sangat bermakna.

Karya Martin Harris

2 comments:

  1. artikel yang sgt baik,..credit to martin harris. pinjam sikit ayat2 dia admin?

    ReplyDelete
  2. terjemahan dari lirik dlm video tu bro

    ReplyDelete