Wednesday, January 4, 2012

Stretford End; Sebuah Sejarah RingkasStretford End. Pengikut Manchester United Football Club; simbol keagungan bola sepak moden, mana yang tak tahu benda alah apa itu Stretford End. Bagi penyokong Manchester City, Chelsea, Arsenal dan Spurs, Stretford End ini merupakan sebuah stand atau teres penonton di Old Trafford. Menurut cerita orang tua-tua, Stretford End suatu masa dahulu merupakan sebuah stand yang paling vokal, paling terkenal dan paling hardcore di antara semua stand di Old Trafford.

Reputasi Stretford End yang cukup terkenal ini adalah disebabkan ianya suatu masa dahulu adalah stand utama yang menempatkan standing area; all terrace stand tanpa tempat duduk plastik yang biasa kita lihat kini. Dengan kapasiti stand yang mampu memuatkan lebih kurang 20 000 orang penonton pada suatu-suatu masa, sorakan dari seluruh stand ini mampu mengalahkan bunyi sebuah Jumbo Jet semasa sedang berlepas. Fenomena dan reputasi besar Stretford End ini semaking tenggelam dan suram menjelang awal 90-an bila mana syarat dan undang-undang all seater stadium diguna pakai sebelum bermulanya musim 1994-1995 liga yang lebih banyak berkiblatkan wang ringgit, euro dan pound. Selebihnya, sila tonton sendiri video dokumentari pendek yang cukup menyedihkan ini.

Harapnya, agar kita di Malaysia ini dapat belajar sesuatu daripada 'musibah' yang melanda sebuah section yang cukup tinggi passionnya terhadap bola sepak dan pasukan kesayangan mereka suatu masa dahulu. Apa yang lebih penting ialah, agar apa yang sedang terjadi kini di kebanyakkan stadium di England, dan bukan sahaja di Old Trafford, tidak berlaku dan diguna pakai di Malaysia. Meminjam kata-kata Jock Stein, "Football without the fans is nothing!" dan bila mana fans 'dipaksa' untuk mengehadkan tahap passion mereka terhadap pasukan, ianya adalah sesuatu yang tidak masuk akal sama sekali.


Old Trafford 1908; fans Manure yang tak tahu Stretford End belah mana, esok boleh mula sokong NS Betaria. Liga Perdana pun dah tak lama lagi nak mula.

Stretford End Teres sebelum tahun 1993


Criminal!the one with the tiny flag!

Bloody criminal?


No comments:

Post a Comment